Dincolo de adevăr

Dincolo de adevăr

Când începi o poveste frumoasă te însoțește un sentiment de speranță, de încredere, chiar dacă există multe probleme nerezolvate. Orice obstacol depășit face povestea mai dinamică, mai interesantă

La rezolvarea unor dileme, care la prima vedere par complicate, contează foarte mult intuiția și abordarea, care, suprinzător, dacă este mai simplă, minimalistă, te poate ajuta în primul rând la înțelegerea problemei. Steve Jobs spunea astfel: “Am început să realizez că înțelegerea și conștiința bazate pe intuiție sunt mult mai semnificative decât gândirea abstractă și analiza intelectuală logică.”

Personal, când am mintea obosită, mă invadează o multitudine de dileme, cum ar fi: de ce este apa udă?, de cine a fost descoperită America? ... însă de acestea mă voi ocupa altădată. Acum, în cele ce urmează voi enunța părerile mele personale, și deci, subiective, despre ADEVĂR.

Toate definițiile "oficiale" fac referire la perceperea realității obiective, sau cum explică una dintre ele: oglindirea fidelă a realității obiective în gândire. Deja avem o neconcordanță (pentru că însuși obiectiv înseamnă redarea netrunchiată a realității) și un termen relativ: gândirea. Despre gândurile omului? Au consumat alții probabil râuri de cerneală. Eu voi consuma nițel curent și câțiva bițișori de pe hard, citând 'din mine': "Unde sunt doi oameni, deja sunt prea mulți!" Asta pentru că numai o persoană poate avea mai multe păreri, se poate gândi și răzgândi în fel și chip.

Așadar, ce caută gândirea în definiția adevărului? Și totuși există “un sâmbure de adevăr” în această definiție, numai că, părerea mea, adevărul nu are o legătură directă cu realitatea, se pot doar suprapune, din când în când, sau din gând în gând. Analizând, de exemplu, ce spunea Arnold Bennett: “Ziariștii spun ceva deși știu că nu este adevărat, în speranța că repetându-l destul de mult timp, va deveni adevărat”, am realizat că trebuie să privim dincolo de adevăr, de adevărul de care ne lovim zilnic, care ne este furnizat de conducători, presă, prieteni, dușmani etc. Dincolo de adevăr este realitatea, iar realitatea nu este ceea ce ne imaginam că este, ci este ceea ce este.

Priviți si dincolo de adevărurile scrise mai sus ...

Va urma!


PS Ca un român care a așteptat prea mult ca lucrurile să se schimbe, spun că e timpul să ne “deșteptăm”, să începem o poveste frumoasă. La Mulți Ani, România!