Crăciunul poate fi în fiecare zi!

Crăciunul poate fi în fiecare zi!

Toată lumea disperă din nou în această perioadă și adevărate tsunami-uri umane au loc în mall-uri și supermarket-uri. Toate rafturile sunt în pericol dar în special cele alimentare.

Din cauza programului încărcat, m-am trezit și eu în ziua de 24 decembrie pentru a face câteva cumpărături. Nu doream să rup rafturile, o făcuseră alții înaintea mea, ci să iau câte ceva de-ale sezonului, că cică, așa e bine.
Ajuns la fața locului, m-am limitat doar la câteva obiecte extraculinare, la mâncăruri tradiționale dar și ingredientele pentru sarmale. Anul acesta am vrut să prepar singur sarmale, pentru prima dată. Dar asta e altă poveste.
Deși am avut foarte puține produse pe listă, am reușit să pierd vreo două ore din două motive. Primul este că, nefiind un client fidel al mall-urilor, e mai greu cu detectarea rafturilor necesare. Și al doilea motiv, deși a fost ultima zi înainte de Crăciun, cred că jumătate de oraș a fost în situația mea. Să înțeleg că ravagiile din mall au fost făcute de predecesori?! Multe rafturi goale, altele rupte la propriu.

Pe lângă faptul că așa ne-am obișnuit, ca în perioada Crăciunului și cea a Paștelui să ne călcăm în picioare, eu mă gândesc și de ce se cumpără în cantități industriale. Eu am două explicații: prima, în perioadele astea ne mai crește cel puțin un stomac și a doua, se înmulțesc musafirii. În ceea ce privește prima variantă, cercetătorii englezi încă nu au găsit dovezi clare. Așadar, rămânem cu a doua explicație. Pentru că, după felul cum arată oamenii din mall-uri, supermarket-uri, nu cred că nu au mâncat de la Paște și acum au liber la îmbucat și de aceea nu iau în calcul și această explicație.

Ce m-a uimit la majoritatea oamenilor a fost răutatea din priviri și gesturi. Dacă ar fi fost machiați corespunzător aș fi putut zice că sunt într-unul din numeroasele filme cu zombi. Că românii au uitat să mulțumească sau să își ceară scuze am mai spus, însă acum din anumite gesturi înțeleg că ar trebui să fie total invers. În înghesuiala respectivă am fost lovit la un moment dat cu un cărucior. I-am făcut loc, în limita posibilităților. Posesorul căruciorului s-a uitat lung la mine, așteptând parcă să îmi cer eu scuze că mi-am băgat piciorul sub căruciorului lui. Am rostit un încet “Pardon!” și l-am lăsat să treacă.

Poate nu toți ați avut parte de astfel de situații însă ca unii să doboare produse de pe raft, să le lase acolo, alții să le ignore sau să le împingă cu piciorul cred că ați văzut și voi. Unul din motivele pentru care nu frecventez supermarketurile este durerea de spate cu care mă aleg, și cu toate acestea am ridicat produsele căzute, gest care a uimit profound un bărbat, la o vârstă … spre bătrânel, produsul fiind la picioarele lui. Nu generalizez, dar, oare când am devenit atât de răi?!

Aseară am citit un articol despre amenzi pe care le-ar fi primit un magazin Auchan după ce 18 clienţi au ajuns la spital cu toxiinfecţii alimentare. S-au descoperit mai multe nereguli în urma controalelor. Presupun că nu toate au fost din neatenție. Am menționat acest magazin deoarece și eu mi-am făcut cumpărăturile tot din Auchan, însă cazul cu pricina a avut loc în Constanța.

Cu urmări neplăcute asupra sănătății provocate de toxiinfecții sau pur și simplu de alimentația excesivă, poate ar trebui să încercăm să fim mai cumpătați, și dacă tot avem scuza sărbătorilor și tradițiilor, să vedem care sunt de fapt tradițiile. Un “indiciu”, în filmulețul de mai jos:



P.S. Pentru că la varianta unui brad natural de împodobit am renunțat de aproape 10 ani, iar varianta împodobirii celui artificial ar fi necesitat ceva energie, timp și spațiu, am ales varianta din imaginea de mai sus. În felul acesta mă pot bucura de Crăciun tot anul.