Pelé: Birth of a Legend sau începutul istoriei unui gigant

Pelé: Birth of a Legend sau începutul istoriei unui gigant

Cu câteva zile înainte ca EURO 2016 să bată în ecranele televizoarelor, am privit filmul biografic Pelé: Birth of a Legend, care urmărește saltul legendei din praful străzilor braziliene în gazonul Campionatului Mondial 1958 din Suedia.

Alternând momente amuzante ale copilăriei în Bauru cu trăirile apăsătoare ale deciziilor importante și chiar cu evenimentul tragic când Dico, așa cum îl alintau părinții, și-a pierdut un prieten apropiat, filmul rămâne totuși un documentar despre startul fulminant al carierei lui Pele.
Filmul documentar, biografic, dramă sau orice altă categorie la care ar fi încadrat, regizat de frații Jeff și Michael Zimbalist, are parte de numeroase efecte speciale, cadre autentice din Brazilia, coloană sonoră latino, elemente ce înlătură sentimentul de predictibilitate pentru cei care cunosc biografia fotbalistului.


Filmul este o oglindă ce reflectă talentul brazilianului exprimat în cel mai pur mod, desculț pe străzile prăfuite cu o minge împrovizată din cârpe. Dar fără sprijinul părinților, și în special al tatălui João Ramos do Nascimento (Dondinho), fost fotbalist, istoria mondială a acestui sport ar fi pierdut o legendă. Desigur, părinții urmăreau ca toți copiii să învețe carte, însă, de ce se punea în balanță spalatul toaletelor alături de tată cu înscrierea copilului pentru probe la grupul de fotbal Santos, chiar și cu experiența profesională neplăcută a tatălui?

Subiectul, desprins chiar din titlul filmului, evidențiază pe lângă rădăcinile puternice ale carierei lui Edson Arantes do Nascimento, și legătura puternică dintre el și părinți precum și sufletul fotbalului brazilian: ginga. Nu l-am apucat jucând, nici nu mă născusem când s-a retras din activitate, dar, mulțumită youtube-ului în general, ochii mi-au fost clătiți de „ginga” acestei legende. Chiar dacă fotbalul a devenit foarte tacticizat, au mai fost câțiva eroi care puteau transforma această afacere, măcar pentru 90 de minute, într-o artă sportivă,  brazilienii Ronaldo Luis Nazário de Lima sau Ronaldo de Assis Moreira (Ronaldinho) precum și Diego Armando Maradona, iar acum subiecții controversatului duel Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro versus Lionel Andrés Messi, aceștia desigur nefiind singurii.Dar ce este ginga?

Eu am două răspunsuri.
Primul ar fi: o variantă mai realistă a stilului de joc din filmul Shaolin Soccer. Chiar dacă aţi văzut Shaolin Soccer din 2001, tot nu vă mulțumește acest răspuns, pentru că ginga este mai presus de stil de joc, tactică și talent. Astfel, al doilea răspuns este: vedeți filmul  Pelé: Birth of a Legend.
Și dacă tot o să vedeți filmul, poate îmi spuneți și mie cum îl cheamă pe domnul din foaierul hotelului din Suedia, căruia i se răstoarnă zaharnița pe măsuță.