Marți 13. Viața între rațiune și superstiții

Marți 13. Viața între rațiune și superstiții

Într-o eră a tehnologiei este impresionant cum oamenii mai sunt conduși de superstiții și obiceiuri fără o bază concretă.

Și mai mult, aceste practici și superstiții sunt dezvoltate, lumea este tot mai atrasă de această prejudecată în detrimentul unei gândiri raționale. Și cum accesul la informație este mult mai facil și schimburile interculturale se realizează acum fără mari eforturi, nu mai sunt suficiente superstițiile moștenite din bătrâni, acum importăm și pe cele ale altor popoare.

Nu există om care să nu se fi lovit de o superstiție. De exemplu, câți dintre voi nu ați înjurat o sărmană pisică neagră, să zicem, măcar, atunci când erați copii. De ce? Pentru că așa ați auzit!
Când ești copil, pe lângă informațiile care urmează ați fi folositoare în viață, ți se transmit, voit - dar mai mult nevoit, o serie de superstiții.

Când eram mic, am avut parte pe lângă indicațiile de bună purtare și de numeroase alte reguli: să nu mănânci în colțul mesei, să nu pui cuțitul în dungă, să nu lași norocul jos, să nu te întinzi la masă, să nu pui pâinea cu fundul în sus, să nu completezi primul pahar. Și astea numai la masă.
Eu nu am putut să le înțeleg când eram mic și cu atât mai mult, acum. În primul caz, dacă nu respectam indicațiile mamei nu mi se întâmpla nimic rău, iar în al doilea caz, acum, pot realiza că problemele apar cu sau fără respectarea acestor superstiții.

Superstiții precum pisica neagră, oglindă spartă, fatidicul marți 13 (sau cel de import vineri 13) mai au o importanță nefastă decât în filme. În ceea ce mă privește pe mine, au trecut mai mult de 7 ani de când am spart o oglindă și cineva a uitat să oprească numărătoarea, iar când vine ziua de marți e o bucurie, pentru că nu are decât trei ceasuri rele, spre deosebire de celelalte zile.

Serios vorbind, cum poate “să aducă ceva rău” întoarcerea din drum? Poate dimpotrivă, mai verifici apa, gazele, curentul, sau chiar ai uitat un obiect de care aveai nevoie în ziua respectivă.

Dar cum se împacă superstițiile cu credința?

Erau timpuri când oamenii nu puteau să justifice majoritatea fenomenelor naturale, precum fulgerele, cutremurele, furtunile, punându-le pe seama divinităților, sub orice formă și credință, în funcție de perioade, popoare, cuceriri, cruciade etc.
Pe lângă reguli, legi, îndemnuri, porunci cu însemnătate religioasă au apărut și s-au dezvoltat și alte obiceiuri și superstiții de la strămoşii păgâni, după cum zice biserica.

Fără a intra acum pe un alt teren de discuții, cu cel mai interesant basm cu șarpele vorbitor și mărul fermecat, este bine știut că biserica a impus dintotdeauna unele reguli de cele mai multe ori absurde. Cel puțin, recent am citit că biserica a identificat anumite reguli și a îndemnat lumea să renunțe la ele. Printre acestea se numărau cele legate de spălatul vinerea sau măturatul seara. Să înțeleg că dacă un copil îți împrăștia pe jos castronul cu biscuiți, covrigei etc, în primul minut al serii, nu trebuia să mături până dimineața?!


Se spune că superstițiile, de orice fel ar fi, păgâne sau religioase, moștenite sau de import, sunt refugiul oamenilor slabi, doar pentru a nu îşi asuma responsabilitatea eșecurilor. Printre aceștia, poate, m-am numărat și eu în anumite situații. Însă, vedete de orice fel, actori, cântăreți, sportivi etc, fac subiectul multor articole pe tema superstițiilor. De multe ori, acele obiceiuri sau ticuri sunt duse la extrem, încât te întrebi de ce respectivul nici măcar nu mai merge normal.
 


Oare când pierde, Nadal se gândește dacă a uitat vreo superstiție?



În speranţa că acesta nu va fi ultimul articol scris pe dincolodeadevar.ro, vă doresc o zi de marţi 13 cât mai liniștită și să gândiți cât mai rațional.


Note:


Marți 13

De ce este considerată zi fatidică? Pentru că atât marți cât și 13, luate separat, au conotații negative.
În multe culturi religioase și tradiții populare, cifra 13 are un sens negativ, precum în Cina cea de taină la care au stat 12 apostoli și Iisus, înainte de a fi crucificat, sau în mitologia scandinavă, un al 13-lea zeu, Loke, l-a omorât pe Balder, cel mai iubit dintre zei, ori în Caballa numărul 13 fiind asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului.

Ziua de marţi are trei ceasuri rele după o regulă din astrologia orară. În astrologie, orele nu au 60 de minute şi fiecare zi începe cu altă oră, ceasul folosind planetele şi nu cifrele. Astfel, marţea, trei ore sunt patronate de planeta Marte, planetă considerată malefică, iar cele trei ore sunt considerate şi ele rele. În restul săptămânii, sunt doar două ore guvernate de Marte.



Definiții

Dicţionarul explicativ al limbii române

SUPERSTÍȚIE, superstiții, s. f. Credință primitivă (bazată pe rămășițe ale animismului și magiei) în spirite bune și rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice etc.; p. ext. practică superstițioasă. – Din fr. superstition, lat. superstitio.
Sursa: DEX '09 (2009)

SUPERSTÍȚIE, superstiții, s. f. Prejudecată care decurge din credința în spirite bune și rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau în alte rămășițe ale animismului și ale magiei; p. ext. practică superstițioasă. – Din fr. superstition, lat. superstitio.
Sursa: DEX '98 (1998)