Numerele între divin și malefic

Numerele între divin și malefic

Alaltăieri mi-a spus un vechi prieten că sintagma “Dincolo de adevăr” l-a dus inițial cu mintea la paranormal. Nicio clipă nu m-am gândit la această latură, dar am găsit o temă mai ciudată pentru azi. Astăzi este 12-12, dar 2015. A fost odată 12-12-12. Chiar si ora 12:12:12.

Și cum în urmă cu o săptămână am găsit print-screen-ul (captura de ecran) de mai sus, prin dezordinea ordonată de pe calculatorul meu, desigur căutând cu totul altceva, am zis să încercăm să lămurim o altă dilemă: sunt mai puternice numerele divine decât cele malefice?

Ca o scurtă prezentare, toată lumea știe de sistemele de numerotație: roman și arab. Sistemul roman a fost preluat de Imperiul Roman de la populația etruscă ce locuia în peninsula Italică înaintea romanilor și a fost folosit în Imperiu și în Europa până în jurul anilor 1300 d.Hr. când cifrele arabe au fost preluate în toată Europa. Înainte, arabii au adoptat cifrele pe care le folosim în ziua de astăzi, de la indieni în secolul al VIII-lea, iar contribuția lor majoră la sistem a fost introducerea cifrei zero.

Fascinația pentru cifre a existat încă din vechi timpuri, anumite valori având chiar caracter sacrosanct în multe religii. De exemplu cifra 1 (unu) a fost asociată divinității supreme (creștinism, iudaism, islamism etc). Trei simbolizează Trinitatea creștină (Dumnezeu Tatal, Fiul și Sfântul Duh). Însă tot trei poate reprezenta și Trinitatea Răului (Diavol, Antichrist și Falsul Profet). Șapte are în general un caracter pozitiv, multe elemente având această valoare (zilele săptămânii, notele musicale...) dar religios are din nou două semnificații: ziua a șaptea a desăvârșirii Creației dar și cele șapte păcate capitale.
Numărul 666 a jucat un rol important din punct de vedere al cultelor religioase, denumit “numărul Fiarei”, prevestind Apocalipsa. Ulterior, numeroși numerologi au încercat atribuirea caracterului demonic al acestui număr unor personaje istorice cu o influență negativă: Nero, Adolf Hitler ... Multor numere li s-au atribuit diferite semnificații însă eu am menționat doar câteva spre exemplificare.



Și eu sunt fascinat de anumite caractere estetice ale cifrelor (atât romane cât și arabe) dar și de modalitățile multiple de folosire ale lor. Din 2009, am făcut captură de ecran la datele repetitive, 09-09-09, 10-10-10 etc, în 2008 nu am fost în fața calculatorului la ora 08:08:08 iar cu ani mai în urmă, trebuia să sacrific din momentele de somn.
Cel mai fascinant a fost 11-11-11, ora 11:11:11, însă la o căutare superficială pe calculatorul meu nu am avut succes în găsirea acelui print-screen. Posibil să zacă pe vreun memory stick sau CD/DVD. În altă ordine de idei, într-o campanie de marketing, unde prețul joacă un rol primordial, evidențierea numerelor este esențială. În realizarea grafică a spot-ului, totul depinde de jocul cu elementele machetei astfel încât prețul să fie cât mai vizibil.
O altă latură fascinantă a cifrele este modul cum pot înlocui anumite litere sau un context. Ca exemple: 5ive, 3rei, sau T0T C3 SCR1U ÎN 4CE5T M0M3NT. Sunt desigur artificii de a atrage atenția privitorului.

Atracția pentru numere, căutarea de înțelesuri ascunse, de multe ori atribuirea forțată a unor caractere pozitive sau negative poate duce la obsesii, aceasta fiind și tema filmului ”Number 23”. Un film psihologic, care s-a remarcat prin interpretarea lui Jim Carey, care a dovedit că poate juca și altceva decât comedii, dar și prin ideea de a înlocui simbolul ghinionului, mult mai cunoscut fiind 13.

Din studierea diferitelor sensuri ale numerelor s-a dezvoltat și numerologia, considerată cea mai ușoară dintre științele oculte, ușor de înțeles și de utilizat. Nu o să insist pe această temă deoarece sunt străin de zodiace (european, chinezesc ... marțian etc) sau numerologie. Din data nașterii mi-a ieșit numărul destinului 3, în mare parte, cică e de bine. Cu toate acestea, mă limitez la modalitățile de utilizare a cifrelor în grafică.


În concluzie, numerele aparțin de divin sau malefic? Sunt curios ce cred și alții! Pentru mine e simplu: aparțin oamenilor, numai că unii se mai distrează concepând diverse teorii legate de numere.
A fost și cazul zilei de 11-11-11, numărul 11 fiind, desigur, considerat malefic, ca un număr imperfect față de 10. A avut vreo importanță acea zi? În special la ora 11:11:11? Poate doar o semnificație simbolistică, nici măcar senzațională.
La fel cu 666. I se dau atâtea conotații, de multe ori contradictorii. Nu sunt expert, ci doar privind la nivel de amator, din perspectiva religiei creștine (căci pentru Kabbala este un număr sacru, venerat ca una dintre cheile Universului), cifra 6 (șase) aparține omenirii, fiind ziua în care ar fi fost creată.





Curiozități:

Ceas cifre romane IIII

  • Până la romani, civilizația etruscă din peninsula Italică a fost cea care a copiat sistemul grecesc de numerație acrofonic, iar romanii l-au adaptat alfabetului lor: I, Λ, X, ⋔, 8, ⊕ pentru I, V, X, L, C, M.
  • Sistemul roman nu avea cifra 0 (zero), era totuși exprimată prin cuvântul “nulla”
  • Până în secolul al XIX-lea, pentru cifra „patru” se folosea în special simbolul aditiv „IIII”, deși simbolul substractiv „IV” se întâlnește în manuscrisul „Forme of Cury”, datat cu anul 1390. Forma actuală a cifrei 4 s-a fixat numai după apariția cărților tipărite.
  • Sistemul arabic de numerotație a fost introdus prima dată în Europa în 1202 de către Leonardo Fibonacci care l-a tradus din arabă în cartea sa, Liber Abaci.
  • Simbolurile acestor cifre, folosite actual în întreaga lume, sunt denumite de europeni cifre arabe, iar de arabi cifre indiene, după culturile de la care fiecare le-au preluat.
     

Surse: Descopera.ro, Wikipedia