Sistemul “las` că merge și-așa” nu mai funcționează

Sistemul “las` că merge și-așa” nu mai funcționează

De câte tragedii este nevoie ca să nu mai fie încălcate regulile, de multe ori cu bună știință?

Imi aduc aminte câteva evenimente care au marcat populația, oamenii de rând, însă, cum este stereotipul, nu și pe cei care ar trebuie să ia niște măsuri. Dar cine să ia măsuri? De ce ar face acest lucru?! Cum ar fi fost dacă nu erau atâtea nereguli care apar cu atâta ușurință după producerea tragediilor?
 


La 16 august 2010 avea loc tragedia de la maternitatea Giulești unde șase bebeluși care nici nu apucaseră să distingă chipul mamelor, închideau ochii pentru totdeauna. Inițial, o asistentă dădea asigurări că situația este sub control și că toți copiii au fost duși în altă încăpere. Dar “dincolo de adevărul” acestor declarații se ascundea o reală tragedie pentru mamele evacuate din spital.
Cauza: o instalație electrică improvizată, ștecherul de la aparatul de aer condiționat din salon și priza în care acesta era introdus s-au încins și au luat foc, cablul acționând ca un fitil, conducând incendiul la aparatul de aer condiționat. De la acesta focul s-a extins la mobilierul din salon până când metalul a început să se topească și să picure.
În urmă cu nici două luni, Guvernul decidea reducerea personalului din spitale ca urmare a crizei.
 


La 20 ianuarie 2014, un avion YR-BNP de tip Britten-Norman BN-2A-27 Islander care executa o cursă umanitară se prăbușea într-o zonă împădurită din Munții Apuseni la o altitudine de circa 1600 m, lângă satul Petreasa din comuna Horea, situat la limita dintre județele Cluj și Alba. La aproape doi ani de la accident, la 19 octombrie 2015, autoritatea națională de investigare a evenimentelor produse în aviația civilă declara oficial că pilotul Adrian Iovan a fost VINOVAT.
Că probleme au fost și la localizarea ulterioară toată lumea a aflat, că lipsa de comunicare, coordonare, intervenție și competență a structurilor din MAI și MApN a reprezentat un alt factor, dar peste toate, rămâne memorabilă declarația ministrului afacerilor interne, Radu Stroe: "Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia". Ce să mai zic? Curat ghinion!30 octombrie 2015, incendiul din clubul Colectiv. Îmi tremură degetele pe tastatură numai când mă gândesc la câte nereguli au ieșit la iveală, la câți ar trebui să răspundă pentru gravitatea urmărilor, la ce declarații au fost furnizate de reprezentanți ai diferitelor autorități, organizații sau culte religioase.


6 mai 2016, în timpul meciului dintre FC Dinamo București și Viitorul Constanța, în minutul 70, fotbalistul profesionist camerunez, Patrick Claude Ekeng s-a prăbușit pe teren. Medicul de la Spitalul Floreasca a declarat că Ekeng a fost adus la ei FĂRĂ a-i fi fost făcute manevre de resuscitare anterior. Ce anume? Adică, nimeni nu cunoștea măsurile de resuscitare sau Ekeng a fost considerat orice altceva decât un OM, un semen de-al nostru. Secretarul de stat al Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat că au fost găsite "nereguli serioase" după controlul efectuat de Departamentul pentru Situații de Urgență, împreună cu Ministerul Sănătății, printre care și cea legată de ambulanța care a intervenit pe Ștefan cel Mare care ar fi trebuit să fie una de tip B, dotată cu defibrilator, oxigen, trusă de resuscitare și aspirator.


Recent, investigația realizată de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan și Alex Nicodim a scos la iveală alte nereguli legate de sistemul sanitar, cum în peste 300 de spitale din 40 de județe din România, firma Hexi Pharma livra dezinfectanți diluați.


Nu putem uita aceste tragedii, chiar dacă unii ar dori acest lucru, dar nu putem pentru că sunt tot mai dese, pentru că neregulile au scăpat de sub control. De sub controlul unora. Nereguli peste nereguli, unele făcute cu bună știință! Stau strâmb și mă gândesc drept (sau invers): în ce țară trăim, în ce an suntem? E clar că nu se mai poate cu “las’ că merge și-așa”! La fel de clar este că pe responsabili nu îi mai putem dezinfecta nici cu antiseptici nediluați.P.S. Azi, Vineri, 13 mai 2016, la Palatul Cotroceni, Președintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au discutat despre schimbarea legislației în sistemul sanitar. Sper să nu aprindem o ultimă lumânare pentru sistemul sanitar.

Surse: stirileprotv.ro, evz.ro, wikipedia.org, gsp.ro