Aurul și argintul antic al României la Craiova

Aurul și argintul antic al României la Craiova

În perioada 19 noiembrie 2015 – 1 aprilie 2016 a avut loc la Craiova, expoziția Aurul și argintul antic al României, eveniment ce a marcat anul trecut și împlinirea a 100 de ani de existență a Muzeului Olteniei

Marți, 29 martie 2016, am ajuns în cele din urmă la Muzeul Olteniei din Craiova, având în plan această vizită încă de la sfârșitul anului trecut, când, expoziția Aurul și argintul antic al României a venit și la Craiova. În ciuda programului personal foarte încărcat, am vrut ca măcar în ultima săptămână, să vizitez această expoziție din două motive: în primul rând pentru că ... obiecte frumoase și istorice, și în al doilea rând pentru că ... dacoman.

De ce dacoman?

Poate din simplul motiv de a cunoaște rădăcinile mele ca neam. Nu merg până la ipoteza, oarecum fantezistă, cu imperiul Dac ce stăpânea tot globul cu milenii în urmă, însă nu consider greșit faptul de a cunoaște cultura, tradițiilor, îndeletnicirile celor care au locuit pe aceste meleaguri. Sunt desigur interese prin care se neagă lucruri și fapte evidente în ceea ce privește Dacia înainte și după războaiele cu romanii (dar despre acest subiect voi vorbi altădată), se încearcă însă minimizarea importanței culturii naționale și chiar a istoriei poporului român prin diferite metode; să nu uităm planul educațional de a micșora numărul orelor sau chiar desființa anumite materii din programele școlare.

“Stupida trufie de-a şterge din memoria oamenilor trecutul va duce mai devreme sau mai târziu la dispariţia noastră ca neam”

Academician Dinu C. GiurescuÎn condițiile actuale (în ceea ce privește planurile școlare), dar continue (de distrugere a ceea ce au clădit alții), după modelul politic: “am venit noi, schimbăm tot”, este de apreciat amplul proiect expozițional al Muzeului Național de Istorie a României, realizat în colaborare cu 31 de muzee din întreaga țară, „Aurul și argintul antic al României”. Chiar dacă nu a fost prezentat tot Tezaurul la Craiova, printre cele 1.000 de piese din metale preţioase s-au numărat și câteva obiecte celebre precum brățările dacice, sau puii de la Pietroasele. Deși am petrecut peste o ora și jumătate, admirând obiectele respective, până pe 1 aprilie, am dorit să mai ajung încă o dată, fapt nerealizat, de aceea am și achiziționat încă de marți, Catalogul complet al Tezaurului dacic, care nu are “decât” 712 pagini.

În lupta dintre distrugerea patrimoniului istoric și cultural și inițiativele instituțiilor de promovare a trecutului nostru ca neam, depinde și de noi, de ce cale alegem! Cea a nepăsării sau cea a studiului, școlar, extrașcolar, extrafamilial. Tot în ziua de marți, 29 martie, înainte de a merge la muzeu, am comandat cartea Dacia - Războaiele cu romanii Vol. I Sarmisegetusa de Radu Oltean. Tot ce pot să spun acum, este că ... aștept volumul II.
 

afis
aurul si argintul muzeu 01
aurul si argintul
bratari
catalog aurul si argintul dacic
puii