Reteta-Video.ro! Săru’mâna pentru masă!

Reteta-Video.ro! Săru’mâna pentru masă!

Au trecut sărbătorile! Lăsăm mâncărurile tradiționale deoparte și încercăm să trecem pe o alimentație mai ușoară. Cel puțin așa e recomandat iar Reteta-Video.ro este mai mult decât un blog cu rețete pentru un “experimentat” ca mine

A trecut și Sf. Ion! Acum să ne gândim la ce mâncăm până la Paște?! Uneori din necesitate, alteori din simpla curiozitate de a gusta și alte feluri de mâncare  am încercat inițial rețetele lui Radu Anton Roman. (Am toate volumele scoase de Jurnalul Național în 2010.)

 

Poveștile bucătăriei românești - Radu Anton Roman

 

Ulterior, am trecut la site-urile cu rețete culinare, iar de vreo doi ani, când mă “lovește” dorința de a găti ceva nou, Reteta-Video.ro este mai mult decât am nevoie.

Să scriu despre un website de rețete culinare înseamnă mai mult să fac un review despre calitățile mele în “ale bucătăriei”. Și ca să lămuresc anumite lucruri, primele tangențe au avut loc, desigur, în perioada studenției, în cămin, unde puteam lua, la orice oră, diploma pentru cele mai gustoase ouă ochiuri și cartofi prăjiți. Între timp, cunoștiințele mele în acest domeniu s-au extins considerabil, acum pot spune că sunt expert în ouă fierte și piure de cartofi. Eeeh?!

Nu e de mirare de ce site-urile culinare sunt în topul tipurilor de domenii în ceea ce privește traficul online. La un anumit moment, aproape oricine are nevoie de o rețetă nouă, asta desigur, dacă nu se satură de mâncăruri frecvent găsite în fața mesenilor.
Pe www.Reteta-Video.ro găsești diferite feluri de mâncare atât pentru atunci când nu mai știi ce să pui pe masă dar și pentru momentele când privești bucătăria ca un hobby. Iar când îmbini cele două obiective, cu siguranţă, satisfacția e dublă.
Cunoscându-mi limitele, inițial am fost surprins că rezultatele mele arătau 80-90% ca cele din imaginile de prezentare din site. La a doua analiză, citind ingredientele cu atenție și pașii de preparare, frumos menționați, nu a mai fost o surpriză. Iar faptul că pe lângă explicațiile textuale, este prezentat și un film cu realizarea preparatului, mi-a fost de mare ajutor.
Cele mai mari satisfacţii le-am avut când am încercat două reţete mai "ciudate", cel puţin pentru mine căci nu mai gustasem niciodată, şi culmea, mi-au ieşit: Ciorbă de salată verde cu omletă şi şunculiţă şi Tocăniţă de porc cu bere şi legume. E adevărat că în ceea ce priveşte tocăniţa m-am gândit de două ori cu ce merge mai bine berea, cu legume sau cu alune. Şi tot la fel de adevărat este faptul că merge cu amândouă.

Nefiind singurul care a gustat din preparatele mele, și primind uneori chiar laude, pot spune că nu mă simt ca un strain în bucătarie și nu am nicio teamă. Pe de o parte, că nu mă înscriu la MasterChef, Top Chef etc, iar pe de altă parte, există trei căței care m-ar ajuta în caz de eșec, însă, ghinionul lor este că au gustat rareori din delicatesele pregătite de mine, și numai atunci când trebuia eliberat frigiderul.

De ce îmi place Reteta-Video.ro? Pentru că găsești în același loc diferite modalități de prezentare ale unor rețete culinare. Obișnuit cu un sistem de învățare schematic (pentru a reține mai ușor și rapid), pe lângă enumerarea logică a ingredientelor, și modul de preparare este prezentat tot schematic, în etape / pași. Cum am spus mai înainte, faptul că prezintă și un filmuleț, constituie un avantaj, și aici am tot respectul pentru realizatoare. În cărțile lui Anton Roman ador să citesc cum sunt istorisite rețetele, cum a ajuns să le cunoască, să le guste, prin diferite colțuri ale țării, și mai că simți mirosul sau aburul mâncărurilor ieșind din rândurile povestirii, volumele fiind grupate, de altfel, sub titlul “Poveștile bucătăriei românești”. Se mai spune că “pofta vine mâncând” dar cred că la fel de adevărat este și că “pofta vine citind” și povestioarele de pe Reteta-Video.ro. Un alt plus al acestui website îl reprezintă și gruparea rețetelor pe ingrediente, metode de gătit, timp de preparare, sezoniere etc, și deși, pentru mine “cea mai bună legumă este carnea”, pentru rețetele cu lipsă carne la inventar, dar care par a fi delicioase, există varianta improvizației cu un ficăcior, un cârnăcior, o pulpiță ...

Pe Masterchef-ul din spatele blog-ului culinar Reteta-Video.ro, și mai exact pe Ina, n-o cunosc, decât din vara lui 2012, și nu am întâlnit-o personal, decât de vreo două ori, însă a fost suficient ca să înțeleg, încă o dată, că pasiunea și munca nu pot da naștere decât unor lucruri frumoase și gustoase.