RIO 2016, sau cum să nu se organizeze o Olimpiadă

RIO 2016, sau cum să nu se organizeze o Olimpiadă

În condițiile în care ceea ce se întâmplă la Rio de Janeiro în această perioadă se poate numi organizare, ediția 2016 va rămâne totuși în istoria Jocurilor Olimpice cu multe pete negre.

Până să înceapă manifestările sportive propriu-zise (5-21 august 2016), din ceea ce am citit despre Olimpiada din acest an, 90% au fost numai știri legate de probleme. Desigur, nu e nimic interesant într-o știre care ne spune că sportivul X a fost pe muntele Corcovado, și a mai și văzut statuia lui Iisus.

Cu timpul, realizez că Olimpiada nu mai este evenimentul măreț ce adună toată spuma sportivă de pe planetă. Și am trei motive pentru care interesul meu, și probabil nu sunt singurul, pentru RIO 2016 e foarte scăzut:
1 – SLABA ORGANIZARE. Oficialitățile au declarat că sunt în urmă cu organizarea și aruncă vina pe Comitetul olimpic, pe muncitori, pe hoți. Se pare că după Campionatul Mondial de Fotbal din 2014, brazilienii nu au învățat nimic. Știți voi: de vină e sistemul. Rio este primul oraș sud-american care va găzdui Jocurile Olimpice și al doilea din America Latină după Ciudad de México în 1968 și poate și pentru acest motiv lucrurile ar fi trebuit să stea altfel. Cine nu se numără printre vedetele NBA sau măcar printre membrii staff-ului celor două naționale de baschet american pentru a locui pe vasul luxos de croazieră Silver Cloud, va trebui să se mulțumească în cele din urmă cu hotelurile puse la dispoziție de organizatori. Însă, condițiile proaste de la hoteluri sau de la bazele sportive vor lăsa o imagine urâtă în timp asupra ediției a XXXI-a, ca să nu mai vorbim de alte urmări mai grave, cum ar fi celebrul țânțar Zika sau faptul că sportivii de la probele nautice au fost îndemnați să țină gura închisă în timpul curselor!!!!
2 – REPREZENTANȚII ROMÂNIEI. Îmi exprimam speranța, la începutul anului, ca românii să aibă parte de câteva bucurii prin manifestările importante din 2016: EURO, Olimpiada și un sezon de tenis.
EURO 2016?! Ne uităm spre viitor. Așteptăm să-l vedem pe Christoph Daum la treabă.
La tenis, mai există licăriri la simplu și diferite turnee de dublu, anul acesta suferind chiar și la Fed Cup. După înfrângerea cu deținătoarea trofeului, Cehia (2-3), a urmat eliminarea României din Grupa Mondială de către Germania, scor 1-4.
Pentru România, RIO 2016 va fi de departe cea mai slabă ediție de olimpiadă. Iar acest lucru certifică faptul că în România nu se mai pune accentul pe sport, de la școli până la cluburile profesioniste.
În Brazilia, exceptând sporturile la care pot apărea surprize, teoretic avem șanse la medalii doar la scrimă, handbal sau judo. Parcă prea puțin.
3 – SPECTACOLUL OLIMPIC. În majoritatea cazurilor cel mai bun va câștiga, însă, apropo de spumă, nu întotdeauna ce se ridică la suprafață e ceva frumos. La fel ca la suprafața Golfului Guanabara, până și primarul din Rio de Janeiro, Eduardo Paes, a declarat că e puțin probabil ca acesta să fie curățat în timp util.

Așadar, să așteptăm TOKIO 2020!
Pardon, săăăă ne bucurăm de RIO 2016!