Un Mare Șlem pentru o Mare Campioană

Un Mare Șlem pentru o Mare Campioană

Simona Halep a câștigat primul său Grand Slam, după ce a învins-o în finala de la Roland Garros pe Sloane Stephens (3-6, 6-4, 6-1)

În iunie 1978, Virginia Ruzici o învingea pe Mima Jaušovec din Iugoslavia cu 6–2, 6–2, câștigând primul și singurul titlu de Grand Slam din carieră. Nu aveam cum să mă bucur de această reușită pentru că urma să mă nasc după 16 zile.

40 de ani mai târziu, o altă româncă, Simona Halep, câștigă primul Grand Slam din carieră și probabil nu singurul, ținând cont că această reușită vine după alte trei finale de GS pierdute. Acum, după 40 de ani, mă pot bucura de o reușită a tenisului românesc, și implicit a sportului românesc. Mă pot bucura pentru că am crezut în această fată, de fiecare dată când câștiga o partidă, dar și când pierdea, indiferent de motive, scuze, strategii de echipă sau pur și simplu forma ei și a adversarelor. Cum să nu crezi când o vezi cum strânge trofeele la piept?! Fie că e vorba de trofeul de la Roland Garros ori un număr 1 mare de trandafiri!

După ce am scris Simona Halep, Olimpiada și românii, o reacție la toată ura din media și mediul online, am zis că voi mai așterne câteva cuvinte prin mațele acestui blog doar când va reuși să câștige un GS. Bun! Dar acum este exact momentul în care cuvintele sunt de prisos. Simona are multe turnee câștigate, a mai jucat finale de GS, deci nu este un lucru întâmplător. Să scrii despre ceea ce este evident, talent și muncă? Că are o echipă și o familie care o sprijină enorm? Că haterii sunt deja la culcare sau se orientează către alte sporturi, eventual curling (cunoscătorii înțeleg de ce, ”nicio” legătură cu frecatul la rece).

”Fiecare are propriul lui ritm și presupusele eșecuri sunt adeseori doar pietre de temelie în viață. Ce vreau să spun este FELICITĂRI, SIMONA și mulțumesc pentru lecția pe care le-ai dat-o tuturor”, a scris Andrea Petkovic pe Twitter.

Dacă până acum întrebarea nelipsită era: ”Când vei câștiga un GS?”, acum o vor întreba continuu ”Ce urmează?”, ”Când îl vei câștiga pe următorul?” Din punctul meu de vedere, liderul WTA poate să se și retragă, însă abia acum Simona a simțit gustul adevărat al marilor succese.